20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
31 ΜΑΡΤΙΟΥ – 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Π.Ο.Σ.Σ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
< Ο ΚΑΤΣΑΝΩΝΗΣ >
ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ :
<< ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΗΜΕΡΙΔΩΝ. Η ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ .>>
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
( ΤΑΜΙΑΣ Π.Ο.Σ.Σ. ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ )
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ , ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΩΝ , ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ .
Η ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι. Σαρακατσάνοι και Σαρακατσάνες Καλώς ανταμωθήκαμε! Πριν ξεκινήσω την ανάλυση του θέματος θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών για την φιλοξενία και την διοργάνωση του 20ου οργανωτικού συνεδρίου μας, και επίσης εφόσον βρισκόμαστε ακριβώς μια εβδομάδα πριν το Άγιο Πάσχα εύχομαι σε όλους το φως της αναστάσεως του θεανθρώπου, να φωτίσει καρδιές και νου και να σημάνει την προσωπική ανάταση ψυχής και πνεύματος του καθενός.
Αναδιάρθρωση και βελτίωση λειτουργίας συλλόγων. Ως προς τι ; Βλέποντας το από ποια οπτική γωνία ;Χρειάζεται άραγε αναδιάρθρωση σήμερα στους συλλόγους μας ; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Εάν δεν είμαστε εντάξει με τα μέλη μας μέσα στους συλλόγους και δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία πως περιμένουμε να προχωρήσουμε ; Αν πίσω από κάθε τι υπάρχει προσωπική σκοπιμότητα τότε ο σύλλογος σε βάθος χρόνου θα πέσει σε τέλμα.
Δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε η κατάσταση στους περισσότερους συλλόγους μας δεν είναι η καλύτερη, και λέω στους περισσότερους και όχι όλους, γιατί υπάρχουν και μερικές φωτεινές εξαιρέσεις. Είναι κοινό μυστικό πλέον και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, πως η συνεργασία μεταξύ των Δ.Σ. των συλλόγων και των μελών δεν είναι η καλύτερη. Μάρτυρας αυτού του γεγονότος είναι οι γενικές συνελεύσεις, που στους περισσότερους συλλόγους γίνονται κάθε δύο χρόνια μόνο στις εκλογές. Γενικές συνελεύσεις χωρίς απαρτία ή με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, πράγμα το οποίο δηλώνει απαξίωση των μελών προς το Δ.Σ. και κατ’ επέκταση προς τον Σύλλογο.
Έτσι φτάνουμε στις εκλογές να ψάχνουμε τους υποψηφίους για να συμπληρώσουμε το Δ.Σ. και μετά τις εκλογές, τους ξαναψάχνουμε για να συνεργαστούμε…! Μια προέκταση αυτής της κατάστασης, είναι ότι τα μέλη που δεν συμμετέχουν, δεν στέλνουν και τα παιδιά τους στον σύλλογο και έτσι στερείται ο σύλλογος το φυτώριο του. Όταν ο γονιός μέλος λέει πως θα πάει μόνο στον ετήσιο χορό, (γιατί πάρα πολλά μέλη στους χορούς μας μόνο τους συναντούμε), τότε και το παιδί θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τι φταίει άραγε και έχουμε αυτή την υφέρπουσα νοσηρή κατάσταση; Φταίμε εμείς αγαπητοί σύνεδροι και όταν λέω εμείς, εννοώ όλους εμάς όσους ασχολούμαστε ενεργά με τα διοικητικά των συλλόγων. Χανόμαστε μέσα στους βαρύγδουπους τίτλους των καταστατικών τα οποία χρειάζονται ριζική αναθεώρηση.
- Πιστεύω πως έχει ωριμάσει η κατάσταση για να κάνουμε ένα νέο καταστατικό, προσαρμοσμένο στους καιρούς και στις απαιτήσεις αυτών, ένα καταστατικό το οποίο σε ορισμένα κεντρικά θέματα θα μπορεί να είναι ενιαίο (όπως π.χ. χρόνος εκλογών συλλόγων να είναι για όλους πριν τις εκλογές της Π.Ο.Σ.Σ. ) και ακολούθως να προσαρμόζεται ανά σύλλογο ανάλογα με την δυναμική του και της ιδιαιτερότητες της περιοχής του.
- Ένα καταστατικό που θα επιτρέπει σε μικρά και ευέλικτα σχήματα να οργανωθούν ευκολότερα και αποδώσουν καλύτερα, ενώ παράλληλα θα δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που αγαπούν εμάς και την παράδοση μας να ‘ρθουν δίπλα μας, μαζί μας, να προσφέρουν, να μας προβάλουν, και όχι να διαχειριστούν την παράδοση μας.
- Ένα καταστατικό που θα επιβάλει – επιτρέπει την δημιουργία ομάδων εργασίας και με άτομα μέλη εκτός Δ.Σ.. Οι οποίες ομάδες θα εργάζονται επισταμένα για κάτι συγκεκριμένο, σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση δράσεων και την επίτεύξη στόχων. Πιστεύω ότι είναι καλός τρόπος για να δέσεις και να φέρεις πιο κοντά το Δ.Σ. με τα μέλη, γιατί όταν συμμετέχουν ενεργά σε συγκεκριμένες διαδικασίες, ειδικά όταν έχουν και σχετική κατάρτιση, τότε θεωρούν τον σύλλογο και δικό τους.
Δεν είναι δυνατόν τα μέλη του Δ.Σ. να είναι ειδήμονες επί παντός επιστητού. Φυσικά μπορούμε και εμείς εδώ στα πλαίσια του συνεδρίου μας να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο και ορίζοντας ομάδες εργασίας ανάμεσα μας να επεξεργαστούμε τις προτάσεις των εισηγήσεων και να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα. Ήδη το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται στα πλαίσια της Π.Ο.Σ.Σ. ξεκινώντας από την εφημερίδα.
Βάζοντας γερά θεμέλια θα μπορέσουμε να αποφύγουμε κακοτοπιές και κινδύνους που ίσως προκύψουν, όπως οι προσωπικές σκοπιμότητες και έριδες που μολύνουν τον θεσμό και δυστυχώς προκαλούν ζημία, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα προς τα έξω.
Δυστυχώς έχουμε φτάσει να δημιουργούμε φατρίες ενώ οι εκλογές και οι συνελεύσεις μας να θυμίζουν προεκλογικό αγώνα. ΚΑΙ ΤΙ ΚΡΙΜΑ !Σχηματοποιώντας τα πάντα αντί να ψηφίζουμε τον αξιότερο που μπορεί να αποδώσει και να ανεβάσει τον πήχη μοιράζουμε τις ψήφους μας σκεπτόμενοι πως, ο τάδε είναι με αυτόν θα τον ψηφίσω. Τον άλλον όχι. Εκούσια ή ακούσια, επιβεβλημένα ή όχι, γινόμαστε μέλη ενός φαύλου κύκλου διατηρώντας έτσι αυτήν την κατάσταση υποδαυλίζοντας πιο πολύ τις έριδες και τις αντιπαλότητες.
Πρέπει να εκλείψει. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλοι γύρω μας το αντιλαμβάνονται, όλοι ενώ εμείς κρατούμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας κλειστά, επιτρέποντας έτσι σε επίδοξους δημοσιοσχετίστες να κάνουν την δουλειά τους. Φυσικά για να μην παρεξηγηθώ να ξεκαθαρίσω πως οι δημόσιες σχέσεις είναι το Α και το Ω και ωφελούν, όταν όμως γίνονται σωστά και χωρίς να υποθάλπονται πίσω τους προσωπικές σκοπιμότητες.
Αγαπητοί σύνεδροι, πρέπει να προβληματιστούμε και να κινητοποιηθούμε. Δεν πρέπει οι σύλλογοι μας να είναι για μια παρέλαση που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται και έναν ετήσιο χορό που αρκετές φορές, είναι χωρίς σαρακατσάνικη ορχήστρα, με ένα χορευτικό όχι καλά ντυμένο, να χορεύει σαν μπαλέτο. Κυρίως αυτά αντικρίζουν τα μέλη μας και στην συνεχεία απέχουν από τα τεκταινόμενα των συλλόγων.
- Πρέπει να προβάλουμε περισσότερο την παράδοση μας και με άλλες δραστηριότητες , να μπούμε συλλογικά και περισσότερο οργανωμένα στο διαδύκτιο. Ορίζοντας από την Π.Ο.Σ.Σ. μια καταρτισμένη ομάδα εργασίας, η οποία δημιουργώντας μια βάση δεδομένων, να συνεργάζεται και να απευθύνεται στις επιμέρους ομάδες των συλλόγων, επιτυγχάνοντας έτσι γρήγορη και αποτελεσματική ενημέρωση. Χρησιμοποιώντας μια τέτοια φόρμα, θα πλουτίζονται οι επιμέρους σελίδες των συλλόγων, ενώ παράλληλα με την διευκόλυνση της νέας τεχνολογίας, θα μπορεί το μέλος του κάθε συλλόγου, λαμβάνοντας απλά ένα μήνυμα στο προσωπικό του τηλέφωνο, να μαθαίνει τι γίνεται από άλλους αδελφούς συλλόγους. Έτσι ίσως επιτύχουμε και την δημιουργία άμιλλας μεταξύ των συλλόγων.
- Να μπούμε στα Μ.Μ.Ε. με εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και με περισσότερες εκπομπές. Να πραγματοποιούμε εκτός από τα προγραμματισμένα συνέδρια περισσότερες ημερίδες σχετικές με την παράδοση μας, και να μην επαναπαυόμαστε στις δάφνες των όσων με επιτυχία έχουν γίνει. Όταν μπούμε στα μάτια και τα αυτιά όλων, τότε θα γίνουμε υπολογίσιμοι και θα μπορούμε να διεκδικούμε, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη που απορρέουν από την δημοσιότητα, όπως π.χ. οικονομικά κ.α.
- Να εκδοθούν κι άλλα, περισσότερα βιβλία σχετικά με το σινάφι μας και όλες τις παραμέτρους της σαρακατσάνικης παράδοσης Σε συνεργασία με την Π.Ο.Σ.Σ. και την επιστημονικής της ομάδα , για να μην φτάσουμε να έχουμε πληθώρα συγγραμμάτων μεν, αλλά από αδαείς που παραποιώντας κοινώς αποδεκτά στοιχεία της παράδοσης μας από όλους μας, απλά γράφουν αποσκοπώντας εκεί που αυτοί ξέρουν. Φυσικά μη παραβλέποντας την εποχή εξέλιξης που ζούμε να δημιουργήσουμε δανειστική ψηφιακή βιβλιοθήκη.
- Να γίνουν μόνιμες εκθέσεις προβολής παραδοσιακού σαρακατσάνικου υλικού.
Είναι τιμή μας και καμάρι μας το λαογραφικό μουσείο των Σαρακατσαναίων εδώ στις Σέρρες και αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα που εκεί εργάζεται, για την διαφύλαξη και προβολή του ανεκτίμητου λαογραφικού θησαυρού μας.
- Πρέπει όμως ο κάθε σύλλογος στον τόπο του να δημιουργήσει την δική του έκθεση , (υλικό υπάρχει σε αφθονία και πρέπει να διασωθεί) έτσι ώστε σε κάθε περιοχή που περνάει ο επισκέπτης να έχει τα οπτικά ερεθίσματα της σαρακατσάνικης παράδοσης με τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και να καταλάβει, πως εμείς οι Σαρακατσάνοι είμαστε αυτό που καυχόμαστε και ζούμε σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα.
- Να αλλάξουν μορφή τα ανταμώματα μας και να μην είναι μόνο συνάντηση για γλέντι αλλά ταυτόχρονα και μέσο προβολής ή προσέγγισης της σαρακατσάνικης ζωής μέσα και από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας , ημερίδες, αναπαραστάσεις των ηθών και εθίμων κ.α. Ενώ όλες αυτές οι ανοιχτές εκδηλώσεις μας πρέπει να τύχουν καλύτερης προβολής.
Σίγουρα είναι επιτυχία το να συγκεντρώσουμε 15.000 έως 20.000 θεατές στο αντάμωμα του Περτουλίου. Σας αρκεί όμως το δίλεπτο που αφιερώνεται στα δελτία ειδήσεων αναφορικά με το αντάμωμα; Εμένα όχι !.
- Μπορούμε να προβάλουμε on line μέσω διαδυκτίου την εκδήλωση σε όλους, να την δουν αυτοί που δεν μπορούν να έρθουν και να κερδίσουμε και νέους επισκέπτες για το επόμενο.
Έτσι θα δυναμώσουν οι σύλλογοι μας, θα μας αγκαλιάσουν τα μέλη μας και κατ’ επέκταση όλοι. Για να φτάσουν να λένε .Να αυτοί είναι οι Σαρακατσάνοι κι όχι να μας μπερδεύουν με τους υπόλοιπους, που έχουν ορισμένα παρεμφερή με μας στοιχεία στην παράδοση τους.
Έχοντας καλύψει το σκέλος της αναδιάρθρωσης συνεχίζω με την συνεργασία των Συλλόγων. που περιορίζεται σε τι ; Στην ανταλλαγή φορεσιών όταν χρειάζεται; ή στις αμοιβαίες επισκέψεις των Δ.Σ. στις καρέκλες των επισήμων στους ετήσιους χορούς; που αρκετές φορές δεν γίνεται, επειδή λόγω της ασυνεννοησίας, γειτονικοί σύλλογοι έχουν την ίδια μέρα χορό. Σύλλογος δεν είναι μόνο το Δ.Σ. αλλά και τα μέλη.
- Σύσφιγξη σχέσεων συλλόγων επιτυγχάνεται με τις κοινές εκδηλώσεις.
- Με την έκδοση μιας κοινής εφημερίδας ή εντύπου περιοδικού.
- Με την δημιουργία ενός κοινού ραδιοφωνικού σταθμού.
Επιβάλλεται να γίνει, γιατί τα χρόνια περνούν και στον βωμό της εξέλιξης υπάρχει ατονία για την παράδοση, και το κυριότερο! Δυστυχώς σιγά , σιγά χάνουμε τους ανθρώπους που τα ζήσανε όλα και μπορούν να μας τα μεταφέρουν αυτούσια, για να τα μεταλαμπαδεύσουμε με την σειρά μας κι εμείς στους επόμενους.
- Με την συνεργασία των συλλόγων θα ανακαλύψουμε κοινά μεταξύ ανθρώπων, που σε δύσκολες εποχές και ενώ τους χώριζαν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις κουβαλούσαν μέσα τους την ίδια κουλτούρα, και φυσικά θα δούμε και τις ιδιαιτερότητες και διαφορές από Σαρακατσάνους σε Σαρακατσάνους λόγω των επιρροών που δέχτηκαν στις περιοχές όπου ζούσαν.
Φυσικά για να συμβούν αυτά θα πρέπει να υπάρχει η καλή προαίρεση από όλους .Είμαστε όλοι οι σύλλογοι ίσοι μεταξύ μας ο καθένας με την δυναμική του και έως εκεί που μπορεί να φτάσει.
- Καλό είναι να μην συμβαίνουν φαινόμενα σνομπισμού από μερικούς συλλόγους, οι οποίοι είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω περιοχής είτε λόγω πληθυσμού σνομπάρουν τους νεότερους ή μικρότερους συλλόγους ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτοί έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι στα προβλήματα τους.
Από αυτό το βήμα θέλω να χαιρετήσω την πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι 8 σύλλογοι της κεντρικής Μακεδονίας και έχουν σειρά επαφών, για την σύσφιγξη των σχέσεων και την έναρξη αμοιβαίας συνεργασίας, με σκοπό την δημιουργία κοινών εκδηλώσεων .Τους εύχομαι καλή επιτυχία και να αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας.
Η δεύτερη ενότητα αφορά τις ημερίδες και τα συνέδρια με τα αποτελέσματα τους, και είναι κάτι που μας καίει άμεσα καθώς άπτεται των όσων συμβαίνουν εδώ σήμερα και θα συμβούν αύριο. Τόσα χρόνια συζητήσεων, αναλύσεων, αποφάσεων. Άραγε πόσα έχουμε υιοθετήσει και κατά πόσο έχουμε βελτιώσει τις διαδικασίες ; Φοβάμαι πως λίγο έχουμε προχωρήσει. Μήπως άραγε πάμε στα συνέδρια για να συναντήσουμε τους γνωστούς μας, να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε την φιλοξενία των κατά καιρούς διοργανωτών, στους οποίους αξίζουν πάντα συγχαρητήρια για τους κόπους και τις προσπάθειες τους.
- Κανονικά ενός συνεδρίου σε κάθε σύλλογο έπεται γενική συνέλευση, ή τουλάχιστον ενημέρωση του Δ.Σ αφού οι γενικές συνελεύσεις σπανίζουν, όπως προείπαμε. Εξυπακούεται πως αυτό είναι δική μας ευθύνη, των συμμετεχόντων του συνεδρίου. Εμείς όμως όταν επιστρέφούμε στους τόπους μας έχουμε να λέμε για την φιλοξενία που τύχαμε και τις τιμές που μας απέδωσαν .
Κάνουμε σαν τον γέροντα ο οποίος όταν επέστρεψε από το κονάκι του συμπεθέρου του που είχε πάει για να κανονίσει τα του γάμου στην ανυπόμονη ερώτηση της γριάς «Τι είπατε γέροντα;» εκείνος απήντησε « Ούλα τα πάμε γριά μόνο για τον γάμο δεν είπαμε.»
Για του λόγου του αληθές ας πάρουμε με το προηγούμενο το 19ο οργανωτικό συνέδριο της Αλεξανδρούπολης. Το θεωρούμε επιτυχημένο και ότι οι Εβρίτες ανέβασαν ψηλά τον πήχη. Όντως, είναι γεγονός και αξίζουν συγχαρητήρια στον σύλλογο του Έβρου. Σε τι όμως ανέβασαν τον πήχη; Ενδιαφέροντα θέματα αναπτύχθηκαν στο συνέδριο όπως επίσης και σε όλα τα προιγούμενα συνέδρια. Άρα μένουμε να πούμε ότι ανέβασαν τον πήχη στο ότι φιλοξένησαν πολύ κόσμο, ότι έκαναν 2 ωραία γλέντια, ότι οι εγκαταστάσεις ήταν καλές και όλα τα συναφή και αυτά τα αναφέρω για εμάς και όχι για τον σύλλογο του Έβρου. Προσφέρανε ότι καλύτερο μπορούσανε από όλες τις απόψεις.
Διερωτώμαι! Μήπως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος ;
Σκοπός του συνεδρίου ή μιας ημερίδας είναι το να προσεγγίσουμε επιστημονικά τα στοιχεία της παράδοσης μας, να λύσουμε οργανωτικά θέματα και φυσικά να βγάλουμε συμπεράσματα, λύσεις , προτάσεις κοινά αποδεκτές από την πλειοψηφία και να τις υιοθετήσουμε. Ούτε καν τα πρακτικά του συνεδρίου δεν ζητήσαμε τα οποία προς την τιμή του ο σύλλογος του Έβρου έχει βγάλει , να τα πάρουμε στους συλλόγους μας και να τα μελετήσουμε. Και αφού το θεωρούμε τόσο επιτυχημένο κανονικά θα έπρεπε στο τωρινό να υπάρχουν άφθονες υποψηφιότητες εισηγήσεων. Μετά λύπης μου σας πληροφορώ επειδή το έζησα από κοντά σαν μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. ότι οι προτάσεις εισηγήσεων των Συλλόγων ήταν ελάχιστες, που σημαίνει πως εκείνο το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο συνέδριο τελικά δεν απέδωσε και δεν παρότρυνε γιατί απλά πήγαμε για να περάσουμε καλά .
- Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία αναφορικά με τα συνέδρια στα οποία πρέπει να δώσουμε νέα πνοή και μορφή. Αρχικά πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή , ομάδα εργασίας η οποία αφού επεξεργαστεί τα πρακτικά, να βγάζει τα πορίσματα, να τα ανακοινώνει στους συλλόγους , που με την σειρά τους θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις ή τυχών άλλες γνώμες στην επόμενη γενική συνέλευση. Έτσι όταν θα έρθει η ώρα του επομένου συνεδρίου τα πορίσματα του θα έχουν ήδη επεξεργαστεί και εμπεδωθεί από όλους και θα συνεχίζουμε για κάτι νέο και καλύτερο βελτιώνοντας συνεχώς τις διαδικασίες ενώ χωρίς επαναληψιμότητα θα θέτουμε τους στόχους και τις προτάσεις.
- Τέλος, θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε και να ενημερωνόμαστε για τις ημερίδες ή διαλέξεις που κατά καιρούς γίνονται τοπικά από συλλόγους. Έτσι θα είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι και έτοιμοι για όλα. Δεν σημαίνει ότι εάν μια ημερίδα έχει τοπικό χαρακτήρα και δεν μπορούμε να είμαστε παρόντες ότι δεν μας αφορά. Φέρνω ως παράδειγμα την τελευταία που έγινε πριν περίπου 2 μήνες στην Ηγουμενίτσα, όπου λόγω της περιφερειακής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. ήμουν παρόν. Οφείλω να ομολογήσω πως ακούστηκαν εξόχως ενδιαφέρουσες και σημαντικές εισηγήσεις τόσο από τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. κο Λειβαδίτη Κων/νο, τον καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλη Γεώργιο αλλά και τον συγγραφέα κ. Μακρή Ευριπίδη ο οποίος ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την σαρακατσάνικη βιβλιογραφία. Μπορούμε να ζητήσουμε τα πρακτικά από τον σύλλογο της Θεσπρωτίας και να είμαστε ενημερωμένοι, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με κάτι νέο ή να θέσουμε θέματα, προτάσεις που ενδεχομένως από εκείνη την ημερίδα προκύπτουν για το συνέδριο.
Τελειώνοντας πιστεύω και εύχομαι πως το σημερινό συνέδριο θα είναι η απαρχή ή η βελτίωση μιας εποικοδομητικής πορείας για τους συλλόγους μας, την Ομοσπονδία μας,καθώς επίσης και για εμάς, που ευελπιστώ πως όταν θα ξανανταμώσουμε θα είμαστε περισσότερο καταρτισμένοι έχοντας απολαύσει τους καρπούς αυτού του συνεδρίου, του οποίου τα αποτελέσματα εύχομαι να είναι μετρήσιμα, δεν θα πειράξει αν θα είναι λίγα φτάνει να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε προτάσεις και να αφήσουμε τα ευχολόγια για να μπορούμε στο επόμενο να ξεκινήσουμε από μια νέα βάση , έχοντας προτάσεις προσεγγίσεων και άλλων πτυχών της παράδοσης μας και προτάσεις με θέματα οργάνωσης των συλλόγων μας, μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, συνεργασίας και αλληλεγκύης.
Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να μοιραστώ μαζί σας και να σας αναλύσω προβληματισμούς που καίνε τους περισσότερους Σαρακατσάνους. Ειδικά τους νέους.
Σας ευχαριστώ θερμά !
ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
31/03/2006