0001ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ν. ΠΙΕΡΙΑΣ  « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ »

Αποτέλεσμα της εκδίωξης από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων κυρίως τον 18ο αιώνα είναι και οι Σαρακατσάνοι στην Πιερία. Εικάζεται ότι υπήρχαν και πιο νωρίς στην Πιερία, όμως μαζική προσέλευση έγινε την εποχή που προαναφέραμε.  Η περιοχή μας κομβικό σημείο στις μετακινήσεις τους  δεν μπορούσε παρά να κρατήσει τους Σαρακατσάνους εδώ λόγω του ήπιου κλίματος αλλά και της ύπαρξης άφθονων βοσκοτόπων στον Όλυμπο , στα Πιέρια όρη και στον κάμπο της Πιερίας.  Ξεκαλοκαίριαζαν στα βουνά της περιοχής μας και ξεχειμώνιαζαν στην νοητή γραμμή των πρόποδων του Ολύμπου στήνοντας τα κονάκια τους στην περιοχή νότια του Ολύμπου, έξω από το Λιτόχωρο στην περιοχή που βρίσκετε σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στην τοποθεσία Καναπίτσα έξω από το Δίον, στην τοποθεσία Ντριμίτσα κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα και στην περιοχή του Λόφου.

Η συμβολή τους στους εθνικό-απελευθερωτικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Κατερίνης και της Μακεδονίας ήταν σημαντική καθώς λόγω της θέσης που βρίσκονταν  φρόντιζαν έτσι ώστε να περνούν κρυφά και μυστικά όσους έρχονταν από την ελεύθερη τότε Ελλάδα για τον Μακεδονικό αγώνα στην σκλαβωμένη Μακεδονία.

Ανάμεσα στα παλικάρια του Παύλου Μελά βρίσκονταν και ο Γιάννης Τσακνάκης, Σαρακατσάνος από την Μαλαθριά ( σημερινό Δίον ) της Πιερίας, που ήταν μάλιστα και ψυχογιός του.

Σαρακατσάνος ήταν και ο τελευταίος οπλαρχηγός του μακεδονικού αγώνα ο Ιωάννης Ζαρογιάννης ( Καπετάν Νάνης ) που έδρασε στην περιοχή του Ολύμπου  την περίοδο 1909- 1912 επικεφαλής σώματος αποτελούμενο κυρίως από Σαρακατσάνους αντάρτες. Λίγο πριν την απελευθέρωση, το καλοκαίρι του 1912, έγινε θρύλος απαγάγοντας στον Όλυμπο τους Τούρκους αξιωματικούς από την Κατερίνη γιατί είχαν αποφασίσει να απομακρύνουν από την Κατερίνη στην Στρώμνιτσα 80 οικογένειες Σαρακατσάνων που ήταν οι τροφοδότες του και ήταν αυτός που υποδέχθηκε τον Οκτώβριο του 1912 με το σώμα του τον Ελληνικό στρατό έξω από την Κατερίνη και μπήκε τιμητικά μαζί με τον στρατό μας στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη.

Οι Σαρακατσάνοι σήμερα στην Πιερία αριθμούν περίπου στις 500 οικογένειες και διαμένουν ως επί το πλείστον στα χωριά Άγιος Σπυρίδων και Δίον καθώς επίσης λιγότερες οικογένειες μένουν στην Κατερίνη , στο Λιτόχωρο , Στο Λόφο , στην Καρίτσα και στην λεπτοκαρυά. Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται πλέον με την κτηνοτροφία, οι περισσότεροι ασχολούνται με την γεωργία αλλά έχουν επιτύχει και σε άλλα επαγγέλματα, στηρίζοντας όσο το δυνατόν τον Σύλλογο μας.